Toen ik voor het eerst Yin Yoga deed, online via filmpjes, vond ik het behoorlijk pittig en kon ik moeilijk ontspannen. Ik was niet op de hoogte van hoe je Yin Yoga hoort te beoefenen, werd hier in die filmpjes ook niet op gewezen en kreeg vervolgens behoorlijk last van mijn knieën. Later ging ik me meer in verschillende yogavormen verdiepen en ontdekte ik onder andere de kracht van het gebruik van kussens, dekens, yogablokken en bolsters, om je lichaam te ondersteunen.
Yin Yoga is, met de juiste begeleiding, een zeer toegankelijke yogavorm die zich richt op de bindweefsels. De houdingen worden rustig opgebouwd en er zijn altijd mogelijkheden om een houding aan te passen of een alternatieve houding te doen. Rug, nek, schouder of knie klachten hoeven hierdoor geen belemmering te zijn om deel te nemen aan een Yin Yogales. Maar volg hierbij wel altijd het advies op van je arts of therapeut. Het is wel belangrijk dat je zelfstandig kan komen zitten, liggen en bewegen op een yogamat op de grond.
Om zoveel mogelijk uit je Yin Yogales te halen zijn er een aantal richtlijnen. Deze Yin Yoga richtlijnen hoor je ook iedere les weer voorbij komen tijdens de houdingen, om je hieraan te blijven herinneren.

De Yin Yoga richtlijnen op een rijtje
- Vind de houding die je langere tijd vast kan houden. Waarin je stretch voelt die niet te mild is, maar ook niet tè intens.
- Laat de zwaartekracht en de tijd z'n werk doen.
- Bindweefsel heeft minimaal 1 minuut nodig om op stretch te komen, daarom worden houdingen meerdere minuten aangehouden. Afhankelijk van de houding is dit zo'n 2 tot 5 minuten.
- Beweeg zo min mogelijk in de houding.
- Hou je spieren zoveel mogelijk ontspannen.
- Laat je lichaam aan de houding wennen en forceer jezelf niet.
- Ga pas dieper in de houding wanneer je lichaam je daarvoor uitnodigt en verdiep vanuit ontspanning.
- Pas de houding aan jouw lichaam aan.
- Kom rustig in en uit de houdingen.
- Je gebruikt je lijf niet om in de houding te komen, maar je gebruikt de houding om in je lijf te komen.
- Bij pijn of langdurige tintelingen kom je uit de houding of pas je de houding aan. Past de houding niet bij de mogelijkheden van jouw lijf? Dan doe je een alternatieve houding.
- Het maakt niet uit hoe je eruit ziet in een houding. Het gaat om de stretch die je voelt.
- Respecteer de grenzen van jouw lichaam.
- Blijf je lichaam observeren en luisteren naar de boodschap die je lichaam je geeft.
- Zorg dat de stretch niet te intens is zodat je nog kan ontspannen. Is de stretch te intens of voel je pijn, dan pas je de houding aan of kom je uit de houding.