Yin Yang teken

Je hebt vast wel eens het yin yang teken voorbij zien komen. Een Chinees symbool met een wit deel en een zwart deel. En daarbij in het witte deel een zwarte stip en in het zwarte deel een witte stip. Maar wat betekent het yin yang teken nou eigenlijk? En waarom is dit verwerkt in de naam van Yin Yang Yoga Oirschot?

Yin Yang teken | Yin Yang Yoga Oirschot

Betekenis yin yang teken

Het yin yang teken brengt balans in beeld tussen twee tegenover elkaar staande elementen. Denk bijvoorbeeld aan rust nemen tegenover actief bezig zijn. Of oud tegenover jong. Deze dingen zijn tegengesteld aan elkaar en creëren samen een balans. Zo valt er een overzicht te maken van wat yin is en wat yang. Maar elk element is yin of yang in relatieve zin. Om deze reden is het witte vlak niet helemaal wit en zit er een zwarte stip in het witte deel van het yin yang teken, en een witte stip in het zwarte deel van het yin yang teken. Met wat voorbeelden zal ik dit uitleggen.

Wandelen is tegenover stilstaan yang, maar tegenover hardlopen yin.

Een uur is tegenover een minuut yin, maar tegenover een hele dag yang.

Vogelgeluiden zijn tegenover popmuziek yin, maar tegenover stilte yang.

 

Laat ik eens wat yin en yang tegenstellingen op een rijtje zetten:

Yin Yang
Zwart Wit
Oud Jong
Rustig Actief
Winter Zomer
Nacht Dag
Koud Warm
Vrouwelijk Mannelijk
Negatief Positief
Maan Zon
Intuïtief Logisch
Ontvankelijk Beweegelijk

Yin yang in yoga

Yin yang draait om balans. Balans in het leven, balans in de seizoenen, balans in je dag. Yoga helpt je die balans te vinden. We leven in een maatschappij die veel is gericht op yang. We gaan van de ene naar de andere afspraak en blijven bezig. Een moment van rust, stilte en even niets doen (yin) is er vaak niet bij. Maar bij het beoefenen van yoga wel! Of je nu een passieve (yin) vorm van yoga beoefent of een actieve (yang) vorm, een moment van rust kan bij yoga niet ontbreken.

Ook in de beweging van je lichaam is balans erg belangrijk. Zo zijn er yin en yang weefsels in je lijf die elk op een andere manier mogen worden belast. Onder yin weefsels vallen bijvoorbeeld je bindweefsels; pezen, ligamenten, botten en fascia. En onder yang weefsels vallen je spieren. Deze weefsels worden beide op een andere manier belast. Het is belangrijk om alle weefsels niet te veel, maar ook weer niet te weinig te belasten, zodat de weefsels niet verslechteren. Yin weefsels, die we trainen tijdens het beoefenen van Yin Yoga, worden op een statische manier getraind. Yin weefsels hebben tijd nodig om op stretch te komen en worden het beste bereikt wanneer de spieren zo min mogelijk zijn aangespannen. Deze weefsels hebben tijd nodig om op stretch te komen, daarom hou je de houdingen langere tijd aan en zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk kan ontspannen in de houding.

Yang weefsels daarentegen worden versterkt en gestretcht door het herhalen van bewegingen en door juist de spieren aangespannen en actief te houden. Power Yoga is een yogavorm die zich richt op de yang weefsels.

Past Yin of Yang yoga bij jou?

Heb je een druk leven (yang)? Ga dan eerst eens na of dat drukke leven zich vooral afspeelt in je hoofd of in je lijf? Wanneer je veel actief bezig bent met je lijf en je spieren (yang weefsels) goed aanbod komen is het goed voor jouw balans om ook je yin weefsels aandacht te geven. Een Yin Yoga les kan je hierbij helpen.

Merk je dat je hoofd veel aanstaat (yang), je weinig in beweging bent en je behoefte hebt aan rust in je hoofd (yin), ook dan kan Yin Yoga je helpen om meer ontspanning in je hoofd te creëren. Echter het is ook belangrijk om je lijf actief te bewegen, zodat je lichaam in balans blijft. Actieve sportvormen kunnen je helpen om te werken aan de yang weefsels in je lijf. Ook Power Yoga geeft je lijf die activatie, met krachtige en stretch houdingen, waardoor je met je aandacht meer in je lijf komt en de gedachten in je hoofd beter los kan laten. Beide yogavormen helpen je om bewustwording van je eigen lijf te creëren.

Benieuwd welke yogavorm er het beste bij jou past? Kom het ervaren tijdens een proefles.